måndag 13 januari 2014

Sticka en disktrasa

I lördag hamnade vi framför tv:n och skulle se en film men jag insåg att jag inte hade någon bra tv-stickning på gång. Jag kikade ner bland restgarnerna och fick tag i ett litet nystan Linea och kom ihåg att jag länge tänkt prova att sticka en disktrasa och tänkte att det vore ett lagom projekt. Jag har hört många lovorda hemstickade disktrasor som ska vara bra att använda och miljövänliga eftersom man använder naturmaterial och de går att tvätta i tvättmaskinen och använda länge.

Eftersom jag inte visste precis hur mycket garn det var behövde jag göra ett mönster på en trasa som kunde avslutas när garnet började ta slut. Såhär blev det:

Disktrasa i Linea

Garn: Linea, restgarn av okänd längd
Stickor: 3,5 mm korta stickor

Gör en löpögla och sätt på vänster sticka.
Varv 1: Sticka tre rm (räta maskor) i löpöglan, en genom främre maskbågen, en i bakre och sedan en i främre igen.
Varv 2 och alla jämna varv:  rm hela varvet.
Varv 3: 2 rm i en maska (främre och bakre maskbågen), placera en markör på vänster sticka (plastring eller liknande för att markera mittmaskan), 1 rm, 2 rm i en maska.
Varv 5 och övriga ojämna varv: Sticka rm fram till maskan före markören, 2 rm i en maska, flytta markören, 1 rm, 2 rm i en maska, rm varvet ut.

Maska av när garnet börjar ta slut, garnänden bör vara drygt tre gånger så lång som kanten som ska maskas av, eller när disktrasan är lagom stor. Den här blev cirka 20 x 20 cm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.