onsdag 7 augusti 2013

På besök hos The Natural Dye Studio

Den senaste tiden har vi ägnat åt en blandning av semester och jobb. Bland annat har vi varit i England en vecka och passade då på att resa till underbart vackra Exmoor där det finns en stor nationalpark, mitt i denna ligger The Natural Dye Studio och givetvis var detta ett av målen på vår resa.

Utsikt ner mot Lynton och havet

En måndagsmorgon rullade vi ut på de snirkliga små vägarna som gick uppför och nerför de böljande kullarna och efter en mindre felkörning kom vi fram till byggnaden som ligger högt och vackert med utsikt över kullar, hav och byn Lynton nere vid vattnet.

Byggnaden med solpaneler på taken

Vi välkomnades varmt av Amanda och Phil som är ett härligt par. För drygt ett år sedan flyttade de från Suffolk där de drivit The Natural Dye Studio i flera år tillsammans, Amanda på heltid och Phil vid sidan om sitt logistikjobb. De bestämde sig för att satsa helt på företaget och flytta till Exmoor och nu berättade de att flytten var det bästa de någonsin gjort. Både omgivningen och att få satsa helt på företaget kändes helt rätt. Själva bor de nere i Lynton och dottern Daisy, som också arbetar i företaget, bor på kullen ovanför.

Färgning på gång

Amanda visar ett garn som ska ligga i färgbad i flera dagar

De visade in oss i studion med de stora grytorna de färgar garnet i. Växtfärgerna de använder köper de främst från Frankrike och Amanda berättade om hur de olika färgerna beter sig, för att få vissa färger måste garnet ligga i färgbadet i flera dagar medan man bara behövde doppa garnet i garnet en gång för att få andra.

Amanda visar Åsa en påse med färgextrakt

Madder Root heter Krapp på svenska och ger en orange färg 

Indigo var en av de senare som även var speciell på så vis att när man rörde om med handen i grytan så såg färgen orange ut men när man tog upp den så hade den fått en blå beläggning, samma som garnet får när man färgar det däri.

Amanda visar den blå beläggningen av indigo

Amanda och Phil prioriterar verkligen människan och miljön, vilket går hand i hand med Garnasinnes filosofi. Detta är genomgående i alla steg i produktionen.

Ullgarnerna är tillverkade av fibrer från engelska får av rasen British Blue Faced Leicester och de andra, mer exotiska fibrerna, kommer från ett familjeföretag i Peru, där tillverkningen sker under goda sociala förhållanden. Garnerna färgas med växtfärger för att spara miljön men de ger också underbara, naturliga färger i många nyanser. Till färgningen använder de vatten från en brunn med vatten från heden och värmer det sedan med energi från solpaneler de har på taket.

Inne på kontoret finns många härliga garnhärvor

Vi fick även följa med in i kontoret och hälsa på deras lilla hund, Tinkerbell 5 månader ung när vi träffades. Hon är en bedårande, lurvig korsning mellan Whippet och Bedlington Lurcher. På kontoret försågs vi med diverse garnprover och mönsterhäften som kan komma till pass framöver. De berättade lite om hur de jobbar, Amanda står för den kreativa sidan medan Phil jobbar med det mer affärsmässiga. Daisy hjälper till med färgning med mera.

Några alpackor svalkar sig i skuggan vid grinden

Innan vi for vidare tog vi en kort promenad i området och tittade på deras landladys nyklippta alpackor, de stod dock i andra änden av hagen och svalkade sig i skuggan så de var svåra att fotografera.

Amanda, Phil och Åsa

När vi tog farväl av Amanda och Phil efter ett par timmar kändes det som att säga hejdå till gamla goda vänner och vi hoppas att vi ses snart igen.

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.