måndag 22 april 2013

Humlekilshelg med kurser och mys

Torsdagen den 11:e april packades bilen full inför en kurshelg med stickmys i Humlekil. Annuska Joosten som driver Fibershopen, har även ett Bed & Breakfast där vi bodde och hade kurser och garnförsäljning.

Vi anlände på torsdagen. Den kvällen var det inga kurser så vi bekantade oss med varandra och åt en god middag tillsammans. Garnasinnes garner dukades fram och kvällen tillbringades givetvis tillsammans med våra stickningar.


Bulgarisk stickning

Efter en god frukost började fredagen med en kurs i bulgarisk stickning med Slavi Thomsen som lärare. Slavi är själv bulgar men är numera bosatt i Danmark. När man stickar som de gör i Bulgarien har man garnet löpande runt nacken och använder tummen för att lägga det runt stickan. 

Slavi lär ut bulgarisk stickning


Här är en video som visar hur det ser ut när Slavi stickar aviga bulgariska maskor.Jeaba kallvattensfärgning

På fredagskvällen fick vi prova på Jeaba kallvattensfärgning med Annuska Joosten. Jeaba kallfärg är giftfri och biologiskt nedbrytbar vilket känns väldigt tilltalande. Dessutom behövs det ingen värme för att fixera färgen. Man sprutar på färg på härvorna (eller ullen om man så vill) tills man är nöjd, sedan låter man det vila och fixeras ett tag, de flesta härvorna fick ligga över natten medan några blev klara samma kväll. Sedan sköljer man ur resterna med kallvatten och låter det torka. När garnet är torrt kan man med fördel härva om det för att tydligare se hur meleringen blir. Resultatet blev strålande!

Annuska förklarar hur man färgar med Jeaba kallfärg


Färgning av melerat ullgarn från Ullcentrum


Torra garner som härvats om


Även fredagen avslutades med god middag, och stickning tills vi inte orkade mer. Somliga tog en vilopaus mer än andra. 

 Slavi hade med sig sin lille hund som fick sova på en lyxig bädd


Tvåändsstickning

Pigga och glada startade vi lördagsmorgonen med tvåändsstickning med Catarina Jonsson. Tvåändsstickning är en gammal nordisk teknik där man alltid använder mins två trådar som man håller i höger hand och lägger om stickan. Garnet tvinnas hela tiden på baksidan så att maskorna blir väldigt täta och högre än de är breda. Resultatet blir ett ganska stumt, vackert och tätt tyg som står emot kyla och blåst bra. 

Catarina berättar om tvåändsstickning


Tvåändsstickning på gång ovanpå färdig vante och halvvante


 Slavi försöker tvåändssticka bulgariskt


På lördagskvällen serverades det förstås middag igen och på kvällen hölls det tävlingar och lotterier. Till slut stöp vi i säng för att vakna utvilade nästa morgon. De som ville stannade på en kurs i att sticka två sockor samtidigt på en rundsticka (även kallat magic loop) med Louise Moritz. Vi som redan kunde detta och hade en bit att köra hem valde att lämna Humlekil redan efter förmiddagsfikat.

Tack för den här gången Annuska och Humlekil, vi ses igen! Och tack arrangörer och lärare för en välplanerad helg och allt vi fick lära oss!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar